DONUTS 🍩


ΥΛΙΚΑ

500 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
35 gr. ξερή μαγιά
1/2 κ.γ αλάτι
80 gr. κρυσταλλική ζάχαρη
1/4 κ.γ μαστίχα ( προαιρετικά )
1/4 κ.γ άτριφτο μαχλέπι
λίγο ξύσμα από ένα πορτοκάλι ( προαιρετικά )
250 gr. ξινόγαλο
6 κ.σ ελαιόλαδο
1 αυγό
ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ

σοκολάτα κουβερτούρα
χρωματιστή τρούφα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε μέσα το αλεύρι, το αλάτι, τη ξερή μαγιά και το ξύσμα πορτοκαλιού. Στο μούλτι χτυπάμε τη ζάχαρη, με τη μαστίχα και το μαχλέπι μέχρι να διαλυθούν τελείως και να γίνουν σχεδόν σκόνη.

2. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε με ένα σύρμα το ξινόγαλο, το αυγό, το λάδι μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. 

3. Ρίχνουμε όλα τα υγρά στο μπολ με το αλεύρι και ζυμώνουμε καλά με τα χέρια για περίπου 10 λεπτά.

4. Μόλις ετοιμαστεί το ζυμάρι λαδώνουμε ελαφρά ένα μπολ και το αφήνουμε να φουσκώσει εκεί για περίπου 1:30 με 2 ώρες.

5. Μόλις φουσκώσει το ζυμάρι αλευρώνετε μία επιφάνεια και ανοίγετε το ζυμαράκι σας σε ορθογώνιο σχήμα με πάχος 1-2 εκατοστά. Έπειτα παίρνετε ένα ποτήρι και κόβετε σε κύκλους με διάμετρο περίπου 7 εκατοστά και με τη βοήθεια ενός καπακιού από ένα μπουκάλι νερού δημιουργείτε μία μικρή τρύπα στο κέντρο του donut.

6. Αφού έχετε ακολουθήσει την ίδια διαδικασία με όλη τη ζύμη, σκεπάζετε τα donuts  με μια πετσέτα για να ξεκουραστούν για μισή ώρα.

7. Ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι αρκετό ηλιέλαιο και τηγανίζετε τα donuts για περίπου 10-12 λεπτά. Όταν δείτε ότι τα donuts έχουν αποκτήσει ένα χρυσαφί χρώμα και από τις δύο πλευρές, τα αφαιρείτε από το κατσαρολάκι και τα ακουμπάτε πάνω σε απορροφητικό χαρτί για να αφαιρεθεί το περιττό λάδι.

8. Λιώνετε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και αφού έχουν κρυώσει τα donuts τη ρίχνετε πάνω από αυτά και τα πασπαλίζετε με την χρωματιστή σας τρούφα.




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο