ΜΑΛΑΚΕΣ ΜΠΑΡΕΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ


ΥΛΙΚΑ

250 gr. νιφάδες βρώμης
150 gr. σουσάμι αποφλοιωμένο ωμό
100 gr. αμύγδαλο φιλέ ωμό
150 gr. ηλιόσπορος ωμός
150 gr. κράμπερι
50 gr. γκότζι μπέρι
100 gr. σταγόνες κουβερτούρας μίνι
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 βανίλια
1 κ.γ. (κοφτό) κανέλα σκόνη
πολύ λίγο μοσχοκάρυδο

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΑΜΕΛΑ

150 gr. βούτυρο αγελαδινό ή φυτική μαργαρίνη
150 gr. καστανή ζάχαρη
150 gr. σιρόπι γλυκόζης (85 Brix)
1 πρέζα αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC με αντιστάσεις πάνω-κάτω. Σ' ένα μεγάλο μπολ τοποθετούμε τις νιφάδες βρώμης. Προσθέτουμε την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, την βανίλια και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε καλά. Συνεχίζουμε βάζοντας το σουσάμι, το αμύγδαλο φιλέ, τον ηλιόσπορο, τα κράμπερι, τα γκότζι μπέρι και αναμιγνύουμε πολύ καλά.

Ετοιμάζουμε την καραμέλα. Σ' ένα κατσαρολάκι τοποθετούμε τη γλυκόζη, το βούτυρο ή την μαργαρίνη, την καστανή ζάχαρη και το αλάτι. Το θερμαίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ανακατεύοντας περιμένουμε να έρθει σε σημείο βρασμού. Μόλις αρχίζει να βράζει το αφαιρούμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε σιγά-σιγά την καραμέλα στο μείγμα δημητριακών-ξηρών και ανακατεύουμε γρήγορα ώστε να πάει παντού.

Σε ένα σχετικά μεγάλο ταψί (π.χ το μεγάλο τετράγωνο της κουζίνας) στρώνουμε μία λαδόκολλα και απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια τις σταγόνες κουβερτούρας. Με τα χέρια μας τοποθετούμε το μείγμα μας πάνω από τις σταγόνες κουβερτούρας, τρίβοντάς το, σε μορφή ψίχουλων και ισιώνουμε την επιφάνεια του χωρίς να το πιέζουμε. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 18-20 λεπτά. Το βγάζουμε από το φούρνο, το αφήνουμε λίγο να κρυώσει κάπως και το κόβουμε σε επιθυμητά μεγέθη όσο είναι ακόμα ζεστό.

*Αν δε μας ενδιαφέρει να βγουν άσπρες οι μπάρες δημητριακών μετά το ψήσιμο, τότε δεν σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο. Έτσι θα φαίνονται σαν ψημένες και θα είναι πιο στεγνές.

*Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από τον τύπο του φούρνου, το μέγεθος του ταψιού αλλά και από το πάχος του υλικού που πρόκειται να ψήσουμε. Καλό είναι να ελέγχουμε μετά το πέρας των 3/4 του χρόνου ψησίματος.  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο